Com guanyar diners mentre viatges

Capullo integral demana "una monedilla"

Ara que sóc a Mèxic i puc dir que geogràficament em trobo gairebé a la meitat del camí, miro el compte corrent i veig que econòmicament ja m’he passat.

Durant els últims mesos als EUA he estirat més el braç que la màniga i ara he de fer alguna cosa per compensar-ho. A banda d’administrar bé el meu pressupost i de rebaixar les despeses al màxim, també estic rumiant maneres de fer diners en ruta.

Algunes de les feines que se m’han acudit són aquestes:

1. TREBALLAR EN UN VAIXELL

Hi ha viatgers que aprofiten fer aquest tipus de feines al mateix temps que es desplacen al seu proper destí. Si no estàs qualificat però ets pencaire, cap problema; pots rentar plats, cuinar, netejar la coberta… Per trobar el teu creuer, iot o vaixell de càrrega fes un cop d’ull a aquestes webs: FindaCrew.netCrewSeekers.net i DesperateSailors.com.

2. TREBALLAR COM A GUIA CICLOTURÍSTIC

Si t’agrada anar amb bici, et comuniques bé en anglès i tens una mica de simpatia, hi ha companyies de viatge en què el teu perfil pot encaixar perfectament. A Costa Rica o Panamà, per exemple, cada any hi viatgen milers de nord-americans que no tenen cap intenció d’aprendre espanyol. Són la mateixa espècie de mamífers que es desplacen a Mallorca o a la Costa Brava en busca de carreteres boniques  però sobretot assolellades. Empreses com aquesta o aquesta contracten nous group leaders cada any.

3. FER MANUALITATS

Un dia que estava malalt em vaig embrancar a fer carteres amb cambres d’aire punxades. Mai se m’hagués acudit que acabaria fent manualitats, però la veritat és que em va funcionar i vaig fer uns quants calerons. “Ajuda’m amb una roda punxada de la volta al món”, deia el cartellet que portava enganxat al remolc. I quan obries una de les carteres t’adonaves de quin era el país on havia tingut el rebentón. Segurament no és el negoci de la meva vida, però la història de cada cartera que jo mateix he cosit a mà és única i irrepetible, la qual cosa me’n fa sentir molt orgullós. Si hi tingués més traça seria més productiu i no em caldria plantejar-me altres maneres de fer diners, però el cert és que vaig molt lent i em costa trobar-hi la rendibilitat…

Arran d’aquest rampell artístic vaig descobrir altra gent que també treballa amb cambres d’aire i que ho fa molt millor que jo, com la Jessie i el Monsieur Michelin, a qui una amiga meva va comprar unes arracades en una paradeta de Tànger.

Xina

4. VENDRE FOTOS

Avui en dia, si no ets fotògraf professional i fas feines molt concretes és molt difícil que cap revista et pagui per publicar fotos del teu viatge. En canvi, si t’aproximes a la gent i ofereixes la teva història de manera propera i original –més o menys com les manualitats–, trobaràs un munt de persones interessades. Pots vendre punts de llibre, pòsters, calendaris…

La meva amiga Min va vendre postals personalitzades a un euro durant gairebé un any de viatge amb bici des d’Alemanya fins a la Xina. Tot i que normalment només l’hi servia per cobrir-se algunes poques despeses, quan s’aturava a llocs turístics l’hi donava per fer un bon àpat i pagar-se una pensió.

5. FER VÍDEOS

Si tens molts subscriptors al teu canal de Youtube pots aconseguir tenir ingressos gràcies a la publicitat. Això requereix una dedicació constant que cal considerar molt bé abans no fotre’t en un jardí que no és el teu. Sinewan és el projecte d’un espanyol que viatja amb moto i ho relata en format vídeo-blog.

Una altra opció és anar gravant el teu viatge fins que acumulis prou material per fer un documental amb cara i ulls, com el Sergi Fernández, de Conunparderuedas.com. Per un cantó feia reportatges per a Temps d’Aventura i per l’altre va gravar tot de material que va transformar en un documental (disponible a Youtube) que va ser nominat al Bicycle Film Festival. Ara bé, que tot això sigui rendible depèn de la teva habilitat a l’hora de trobar espònsors.

Finalment, si prefereixes anar més de cara a barraca, també pots fer publi-reportarges com els de l’Albert Sans.

6. MUNTAR WEBS I GESTIONAR-LES

Hi ha gent que no té web perquè fins i tot els fa mandra el simple fet de pensar-hi. Els bars, els restaurants, els càmpings o les pensions són negocis offline que es beneficien molt de la presència online (i els seus propietaris ho saben). Si saps muntar webs, gestionar xarxes socials i enviar newsletters no et costarà gaire trobar algú disposat a pagar-te per treure’s de sobre aquest maldecap.

7. FER MÚSICA

Aquest és un somni que no sé si mai faré realitat. Si tingués més paciència i més sentit del ritme potser algun dia sí que arribaré a fer espectacles com aquest, com aquest o com aquest altre. Però de moment em temo que ho he de deixar als artistes de veritat.

Croàcia (selecció blog)

8. FER DE PALLASSO

Si saps fer malabars o tens habilitats damunt la bici ho tens molt fàcil per fer espectacles al carrer. Les possibilitats són infinites. Uns fan de pallasso i d’altres munten espectacles de titelles. I tu?

9. LLOGAR UNA PROPIETAT

Menys artístic però molt pràctic: tens una propietat, la llogues i vius de renda una temporada. És el cas d’una parella d’anglesos amb qui vaig coincidir a l’Àsia. No viuen amb gaires luxes però ja porten dos anys viatjant gràcies a l’apartament que tenen llogat a Manchester i que no necessiten fins que tornin. L’única pega és que cal ser propietari…

10. UTILITZAR EL BLOG

Hi ha gent que posa un botó de Paypal a la seva web perquè “l’hi compris un cafè”. D’altres, més subtils, venen petites coses com ara postals, calendaris, punts de llibre…

En alguns blogs trobaràs enllaços a productes d’Amazon. Es tracta de links afiliats, és a dir que per cada compra que facis clicant un hipervincle faràs que un petit percetatge dels beneficis vagin destinats al blòguer que te l’ofereix. Una manera elegant de fer-ho és afegint una botiga d’Amazon com aquesta al teu web.

Vendre samarretes tamé pot resultar interessant. Com que, mentre ets fota, la logística pot resultar una mica complicada han sorgit plataformes com Spreadshirt que s’encarreguen d’estampar-les i de distribuir-les per tu, que només t’has de preocupar de posar una botigueta com aquesta al teu blog.

11. FER DE CUINER

Un dia em van parlar d’un ciclista espanyol que es dedica a fer truites de patates i a vendre-les en trossos d’un euro a les places. Malauradament mai no li he trobat la pista, però sí que he descobert altres personatges no menys interessants, com una noia amb bici-cafeteria o un noi amb bici-barbacoa. Davant d’això només puc dir una cosa: chapeau!

BBQ-bike

12. ESCRIURE

Hi ha empreses que busquen escriptors per fer ressenyes de productes que calen ser promocionats. Algunes et volen en nòmina i d’altres et paguen en funció dels resultats d’allò que escrius.

Si el que vols és relatar els teus viatges, oblida’t ara mateix que cap diari et pagui per fer-ho. En anglès, hi ha revistes com Wanderlust o Outside que paguen; en espanyol, pots provar-ho a la de Vueling, Solo Bici, Viajar, Traveler, National Geographic España o Lonely Planet; i en català, a Descobrir.cat, Destins.cat, a la revista en paper de Time Out i a la revista digital del RACC.

I si prefereixes anar pel teu compte perquè tens un blog amb un número gran de lectors fidels, pots provar que siguin ells els qui paguin pels continguts que escrius. Hi ha plataformes com Bubok.es, Lulu.com  o Blurb.es que et faciliten molt la vida a l’hora d’autopublicar i vendre el teu propi llibre, ja sigui electrònic o en paper.

13. TRADUIR

Si parles idiomes i saps traduir continguts de manera rigorosa hi ha empreses que poden estar interessades en els teus serveis. Un madrileny amb qui vaig coincidir al Canadà va trobar feina com a traductor en una empresa que es dedicava a importar vins espanyols, la qual cosa li va permetre allargar el seu viatge uns quants mesos més.

Si vols provar sort online, pots buscar ofertes a Google i et sortiran resultats com aquest o com aquest.

14. ENSENYAR ANGLÈS O ESPANYOL

La majoria de països del sud-est asiàtic van bojos per aprendre anglès i en tenen prou amb una cara occidental per sentir que tenen un native english speaker que els n’ensenya. Un parell d’amics meus amb nivell d’Advanced van trobar feina molt fàcilment i indefinida en escoles de Tailàndia i del Vietnam. Si tens el TEFL els salaris són més alts, però sabent anglès la feina la tens assegurada.

En el cas de l’espanyol, moltíssimes escoltes i universitats n’ensenyen arreu del món (al Marroc, Turquia, l’Iran i la Xina vaig quedar parat). Si estàs qualificat, pots posar-te en contacte amb l’Insituto Cervantes del país de torn; i si no, contacta escoles privades i digues que ets nadiu. En aquest article a El País trobaràs més informació. I en aquesta pàgina de Facebook pots demanar consell a gent que s’està preparant per fer de profe.

15. RECOLLIR FRUITA

Hi ha moltes webs com Pickingjobs.com que et permeten posar-te amb contacte amb agricultors de diversos països que t’indiquen quina és la millor època per anar a recollir fruita a la seva granja. Normalment tots ofereixen allotjament gratuït i paguen en funció del quilos que ets capaç de recollir. És una feina dura que no requereix cap tipus de qualificació, però si ets bo i no t’agafa lumbago pots arribar a fer més de 50 euros al dia.

fruitpicking

16. TREBALLAR EN UN YOUTH HOSTEL

Els albergs de joventut sempre busquen personal per fer-se càrrec de la recepció, la neteja o les dues coses alhora. Normalment són salaris molt petits però també t’ofereixen una habitació per tu sol a canvi. No és un mal negoci, no?

17. TREBALLAR COM A FREELANCE ONLINE

Tant si et dediques al disseny, com a l’escriptura, com a l’educació, com a qualsevol ofici que impliqui oferir un servei, t’interessarà visitar llocs com Freelancer.comFreelance.infojobs.net i Odesk.com. Es tracta de xarxes de treball que connecten freelancers amb companyies que els necessiten. Tot plegat de manera online i sense paperasses administratives pel mig. Sona bé, no?

18. INTERCANVIAR HABILITATS PER 5 DÒLARS

Fiverr.com és una xarxa en què els usuaris ofereixen les seves habilitats a canvi de 5 dòlars. L’intercanvi es dóna entre individus que tenen un perfil personal i unes valoracions bones o dolentes en funció dels usuaris amb qui han fet negocis. Si jo, per exemple, ofereixo crear un blog, la persona que hi estigui interessada podrà comprovar (abans de contactar-me) si els altres usuaris han acabat contents amb els meus serveis o no. És impressionant la quantitat de coses que sap fer la penya, sobretot en la versió anglesa.

19. DEMANAR UNA WORKING HOLIDAY VISA

Fins on jo sé, Espanya només té aquest acord laboral amb el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. Es tracta d’un permís que permet als majors de 18 anys i menors de 30 treballar en un règim força relaxat. És més fàcil d’obtenir que no pas un visat laboral normal  i et permet buscar la feina un cops ja ets al país. L’únic problema és que s’ha d’anar molt ràpid a l’hora d’enviar les sol·licituds, ja que es dóna el cas que tots els joves espanyols tenen el ratolí preparat al mateix dia i hora indicades per veure si poden fotre el camp del seu país. Jo ho vaig provar amb Nova Zelanda i m’hi vaig quedar a les portes, però tinc dos amics que van aconseguir una WHV pel Canadà i allà es van quedar.


Això és tot el que se m’ha acudit fins ara. Si saps alguna altra manera de guanyar-se la vida rondant pel món, t’agrairé molt que la comparteixis als comentaris. Si no, més endavant ja t’explicaré quina d’aquestes opcions he escollit per poder seguir endavant amb el meu viatge. Gràcies pel teu temps, que és or, i endavant.


Vols rebre els correus que envio des de cada país per on pedalo? Subscriu-te a la llista i aniràs tenint notícies meves.

, ,

2 Responses to Com guanyar diners mentre viatges

  1. Mireia 11/02/2015 at 0:24 #

    Hola Raimon! No ens coneixem però segueixo es teves peripècies des que vas sortir i m’encanta llegir el que expliques! em sento una mica com si formés part d’aquest viatge tan espectacular.
    Per nadal EL dia que havia de fer un regal vaig rebre el teu mail amb la proposta de calendari. Em va salvar la papepleta i a sobre tinc un calendari preciós :)
    Total, que em va quedar pendent preguntar-te com puc contribuir al teu viatge. No vaig tenir temps de passar pel Tourmalet i me’l vaig imprimir tal qual. Ja sé que no ho vas fer només pels diners, però m’agradaria poder-te donar un cop de mà a canvi, ja em diràs com ho puc fer.
    Una abraçada,
    Mireia

    • Raimon 11/02/2015 at 0:43 #

      Ep, Mireia!
      M’alegro que el calendari et fes servei i que t’agradi. Amb això ja em dono per satisfet, no pateixis. Si em vols fer content, envia’m una foto del calendari allà on el tens penjat i llestos :) Salut i abraçades des de Baja California!

Deixa un comentari