Menú secundari

MATERIAL

Trobo que a l’hora de plantejar-se un viatge amb bici la gent es pren massa seriosament l’apartat del material. Dit això, una bici senzilla i que pugui ser reparada amb poques eines és la millor per a la pràctica del cicloturisme (qualsevol mountain bike al voltant dels 500 euros equipada amb un portapaquets és perfectament apta tant per a una Transpirinenca com per a una volta al món).

Jo vaig fer tota Euràsia i l’Amèrica del Nord i Central món amb una Specialized Tricross Comp i arrossegant un remolc BOB Yak (les alforges les prefereixo per a rutes específicament de carretera).

La Tricross i el remolc BOB (Beast of Bundle) al Turkmenistan.

La Tricross i el remolc BOB (Beast of Bundle) al Turkmenistan.

Al cap de dos anys, gràcies a la col·laboració de Specialized España i Bicicletes Escapa, vaig canviar-me la bici per una Specialized Awol Elite i el carro per unes bosses de “bikepacking” –no per res, simplement perquè sóc una mica pijo i volia una bici mes robusta i una configuració més compacta que em permetessin fer més el salvatge pels Andes.

La meva Specialized Awol al Salar de Uyuni (aguantant-se amb la motxilla de 30 litres on duc el portàtil i carregar menjar si tinc moltes etapes inhòspites per endavant).

Specialized Awol equipada amb bosses de “bikepacking”. Si t’hi fixes bé, al darrere veuràs la motxilla de 30 litres on carrego el portàtil i el menjar extra que no em cap a la “framebag” en els trams més remots.

 

Pel que fa a la roba, a la tenda, al fogonet i a la resta de materia n’hi ha prou amb dir que, si vols que et duri, cal que sigui de qualitat. Alguns prefereixen dormir en tenda i d’altres en hamaca; hi ha qui cuina amb fogonet i hi ha qui va sempre de restaurant; uns van amb alforges o “bikepacking” i d’altres arrosseguen un remolc; n’hi ha que porten pastilles per purificar l’aigua i d’altres que la bullen o la filtren… Les combinacions de material són infinites i depèn de cadascú escollir la pròpia en funció de les inacabables maneres de viatjar diferents que hi ha. Això sí, la xarxa va plena de webs que et fan creure que ha sortit un ginys d’última generació que cal comprar-te i que la teva bici o les teves alforges s’han quedat antigues i t’has de comprar alguna cosa nova. Jo et diria que et preocupis més per la ruta que pel material…

Sovint les solucions més senzilles són les més eficients (són dos trossos de cambra d'aire).

Sovint les solucions més senzilles són les més eficients (són dos trossos de cambra d’aire).

Alguna gent que prepara un viatge es perd en informació de caire tècnic i passa massa hores mirant tutorials de Youtube. Segurament encara no saben que el cicloturisme és una activitat ben simple i una manera molt sòbria i lliure de moure’s amb agilitat per aquest món consumista i hiperregularitzat on estem ficats…

Als Estats Units, al Canadà i també en alguns països europeus la gent s’admirava de veure’m travessar el seu país amb bici, però quan m’aturaven per xerrar amb mi només s’interessaven per la marca de la tenda i no pas per com m’ho feia per acampar a qualsevol banda sense que la policia em vingués a fer fora en plena nit… Però bé, quan m’ho pregunten no tinc cap problema en recomanar els objectes que m’acompanyen des de fa anys i que m’ajuden a viure una vida diria que força plena de manera diria que força simple.

(la llist amb les meves coses està venint)

BOSSES I MOTXILLA

CUINA I ACAMPADA

EINES I RECANVIS

ROBA

ELECTRÒNICA