Alforges o remolc?

Després de molt de temps d’intentar esbrinar si és millor viatjar amb remolc o amb alforges, puc dir que un sistema no és millor que l’altre, sinó que cadascun ofereix uns pros i uns contres que varien en funció del tipus de viatge que ens plantegem. Aquí tens el meu parer (basat en la meva experiència amb alforges Ortlieb i remolc Bob Yak):

Alforges o remolc?

Pros de les alforges

 • Molt més compactes que el remolc, cosa que s’agraeix tant a les pujades com a l’hora de pujar la bici en un transport públic.
 • Versatilitat. Possibilitat de fer servir les alforges com a bossa de mà o motxilla.
 • Més econòmiques. Si bé el preu de quatre alforges pot ser equiparable al d’un remolc, podem comprar-ne primer dues i quan vulguem fer un viatge més llarg, dues més.
 • Molt més discretes que el remolc, que fa molta gràcia per allà on passes i tothom el vol provar.

Contres de les alforges

 • Conducció més feixuga. És fàcil perdre l’equilibri o encallar-se en passos estrets.
 • Menys aerodinàmiques que el remolc. Si el vent és lateral i portem quatre alforges, haurem de lluitar contra l’efecte pantalla.
 • Més probabilitat de patir avaries, ja que tot el pes recau sobre les rodes de la bicicleta. En terrenys irregulars és més fàcil trencar radis de la roda del darrere.
 • S’ha de ser extremadament organitzat per trobar allò que busques. Sovint cal desfer totes les alforges abans no trobar allò que busques.

Alforges o remolc?

Pros del remolc

 • Conducció fàcil. Com que el pes està repartit entre la roda posterior de la bici i la del remolc, guanyem agilitat (sobretot en terrenys pedregosos) i reduïm riscos de patir avaries.
 • Més aerodinàmic que les alfogres. El centre de gravetat i el volum del remolc queden molt avall respecte el ciclista.
 • Molt resistent. L’estructura de ferro i la roda petita el fan gairebé indestructible (almenys el meu). En cas de trencar-se, fàcil de soldar (sempre i quan sigui de ferro).
 • Facilitat de fer i desfer l’equipatge. Una sola bossa ben gran permet encabir-ho tot molt ràpidament i dormir deu minutets més cada matí.

Contres del remolc

 • Difícil d’arrossegar a les pujades. No només perquè sigui una mica més pesat, sinó perquè una estructura llarga costa més d’accelerar.
 • Preu més elevat que dues alforges.
 • Possibilitat de punxar una tercera roda.

 *CONCLUSIÓ*

Més enllà dels gustos de cadascú i les peculiaritats de cada ruta, m’atreveixo a resumir el debat entre remolc i alforges de la manera següent:

 • Viatges curts = alforges
 • Viatges llargs = remolc

Per què?

En primer lloc, perquè el remolc acostuma a ser més fàcil d’omplir i buidar que no pas les alforges, cosa que convé tenir en compte quan fem i desfem l’equipatge diàriament durant un temps prolongat. En canvi, si el nostre viatge és més curt i  l’equipatge ens cap còmodament a les alforges, no val la pena assumir els quilos de més que comporta un remolc.

Pel que fa a les avaries el remolc ens ajuda a repartir millor el pes i a minimitzar així el risc de trencar radis o patir altres estropellaments, la qual cosa s’agraeix sobretot en viatges llargs, que és quan el material de recanvi és més limitat. Però si el viatge que planegem és més aviat curt, podem carregar tot l’equipatge a les alforges sense haver de patir per si trenquem algun radi, ja que portarem recanvis de sobres per tota la ruta i, a més a més, vigilarem més a l’hora de superar obstacles com pedres o bordons.


Si vols continuar indagant sobre el tema, aquí tens uns quants enllaços: fòrum de Rodadas, article (en anglès) de l’Adventure Cycling Association, entrada (en anglès) de Tom’s Bike Trip.

Si vols comprar un remolc com el meu, pots fer-ho aquí (tot i que també te’l pots fer tu mateix).

I si vols unes alforges com les meves, pots comprar-les a la meva botiga online.


T’ha estat útil aquesta informació? Si és així, t’agrairé que deixis un comentari o que comparteixis l’entrada a les xatxes socials. El debat està assegurat… Gràcies!

,

4 Responses to Alforges o remolc?

 1. Meyu G. 13/05/2013 at 17:13 #

  Jo mai he provat el carretó però tothom en diu meravelles. Haurem de fer un cop de cap!

 2. Jordi F. 29/06/2015 at 2:36 #

  El millor del remolc és que també fa de cavallet. I pots anar afegint pisos a sobre.

 3. anonim 07/07/2015 at 1:42 #

  Jo he anat amb alforges i remolc…m´agrada mes el remolc..us dono les meves opinions . Amb remolc la bici quan la deixes es mes estable …i el remolc serveix de caballet…mes aerodinamic….els cotxes et respectan mes…ho tens tot a ma….jo duia 18k al remolc amb una bici de carretera…-inconvenients? no et pots possar de peus al pedalar…be si ho pots fer, pero primers has d apendra a mantenir la bici recta….vigila a les baixades…el remolc t escup de la carretera…si vols uns valoracio? remolc 100×100 es la meva humil opinio…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bromptons | Bicicleta i manta | Webs i viatges sobre rodes - 03/07/2013

  […] Carro o alforges? […]

Deixa un comentari