Algunes dades per viatjar a Islàndia

Una dels països que sempre recomano quan algú em demana per una bona destinació on anar a pedalar és Islàndia (per això el vaig incloure en aquesta entrada). Aquest any he convençut un parell de persones que ara mateix hi estan pedalant. Heus aquí algunes de les coses que els vaig enviar per e-mail abans que partissin:

Llibres

Revistes

Blogs

Filmografia

Gastronomia

Música

Bars de Reykjavík

Llocs i carreteres

Curiositats que expliquen coses

 • A Islàndia (terra del gel) fa fred, però on fa rasca de veritat és a Grenlàndia (terra verda). I per què aquesta contradicció? Doncs va ser estratègia dels víkings provinents de l’actual Noruega per tal de confondre els enemics invasors.
 • Els islandesos són uns grans amants de les estadístiques. En un país fred i fosc que pateix erupcions de volcans i terratrèmols tot sovint, els números són l’única cosa en què poden confiar.
 • L’alcalde de Reykjavík i molta gent amb estudis universitaris diuen creure en criatures ocultes com ara elfs i trols. Les raons? Alguns al·leguen el respecte cap la natura i la incapacitat dels humans de conèixer-la del tot.
 • L’idioma islandès és una llengua escandinava molt similar a llengües modernes com el suec, el danès o el norueg. Degut a l’aïllament del territori, però, conserva paraules i expressions molt antigues, com ara ‘carta dels camins’, que per a als islandesos significa passaport . T’imagines que els mallorquins parlessin el català de Ramon Llull?
 • L’any 2009 la primera ministra Jóhanna Sigurðardóttir es va convertir en el primer cap de govern obertament homosexual de tot el món.
 • A Islàndia no existeixen els cognoms (si més no, tal i com els entenem nosaltres). Si jo fos fill d’en Jón, em diria Raimon Jónson (fill d’en Jón); i si la Maria fos filla d’en Gunar, es diria Maria Gunarsdóttir (filla d’en Gunar).
 • Islàndia té una de les taxes criminals més baixes de tot el món (polítics i banquers a banda). Això explica que els policies patrullin desarmats i que les mares deixin el cotxet i el seu nadó al carrer quan entren en un bar a fer un cafè (així no es desperten amb el soroll).
 • Si fas un forat al sòl islàndès, és molt probable que et cremis els dits, ja que és un dels països més privilegiats pel que fa a l’energia geotèrmica. Això explica que la majoria de cases islandeses no hagin de pagar calefacció o que, si vas pedalant per un paisatge fred i humit, puguis parar a banyar-te en un riu d’aigua calenta una estoneta.
 • Als islandesos no els agrada la premsa del cor. Això explica que el cantant del Blur tingui un bar al centre de Reykjavík, que puguis veure la Björk passejant pel carrer tranquil·lament, o que una vegada la Victoria Beckham s’ofengués quan, en aterrar a l’illa, no hi havia cap periodista preparat per fotografiar-li els pits.
 • Tot i que la majoria d’islandesos són alts i rossos, de tant en tant te’n trobes algun de més moreno i baixet. Diuen les males llengües que són descendents de pescadors de bacallà bascos i portuguesos que, en sortir d’alguna taverna de Reykjavík on s’havien emborratxat, la boira espessa de l’Atlàntic els confonia i acaben passant la nit en un bordell en comptes del seu vaixell…
 • Les noies islandeses són directes i els agrada tallar el bacallà. Si ets home i estàs fent una cervesa en un bar, no és estrany que se t’acosti una rossa de mentre vuitanta i et pregunti si vols passar la nit amb ella.

Si vols anar a Isàndia, contacta’m i estaré encantat d’explicar-te la ruta que vaig fer. Mentrestant, pots llegir aquesta entrevista i fer un cop d’ull a les fotos del meu viatge.

I si vols aportar alguna altra dada sobre Islàndia, t’agrairé que la comparteixis als comentaris. Takk fyrir!

, , , ,

Encara no hi ha comentaris.

Deixa un comentari