La millor eina per a viatjar

la-bicicleta-millor-mitja-de-transport-per-viatjar

Que la bicicleta és el millor mitjà de transport que existeix per viatjar no ho dic jo –un enamorat de les bicicletes– sinó molts viatgers de tota mena que, un cop la proven, rarament volen tornar a pujar en trens, motos o autobusos.

Per què passa, això? Doncs perquè la bicicleta –a banda de ser màgica i tenir poders sobrenaturals– també ens dóna moltes raons perquè hi pugem. Heus-ne aquí 10:

1.- T’apropa a l’entorn

A banda de tenir un major contacte amb la natura perquè no vas tancat dins d’enlloc, quan vas amb bici avances a una velocitat que és perfecta per descobrir l’entorn: vas prou lent per sentir les converses de la gent i prou ràpid per avançar 100 quilòmetres en un sol dia.

2.- Desperta el respecte i la curiosistat dels altres

Com que la bici és dura i això ho sap gairebé tothom, el més probable és que la gent et pari sovint per oferir-te aigua, menjar o donar-te ànims. No tothom està disposat a patir, per la qual cosa despertes el respecte d’alguns i la curiosistat dels altres.

Si fa fred o plou, encara és més probable que algú pari a oferir-te ajuda. I si ets dona i vas sola, multiplica-ho per dos (si no em creus pregunta-ho e a ella, a ella, a ella o a ella). La humanitat no té fronteres ni religió –fins i tot té un lloc dins les ànimes més egoistes– i s’activa quan l’entorn ho requereix.

3.- Et fa sentir bé

Com que també és un esport, acabes el dia ple d’endorfines sense haver de tancar-te en un gimnàs. El cicloturisme t’exercita físicament i mental cada dia i això no només t’ajuda a ignorar les pedres que se’t claven a les costelles quan et fiques a la tenda, sinó que també et manté fort i sa en el llarg termini.

4.- T’obliga a passar per tot arreu

Mentre que amb un vehicle motoritzat s’acostuma a anar del punt A al punt B d’una tirada, amb bicicleta acostumen a passar-te coses que et fan fer aturades entremig. El punt de sortida i el punt d’arribada es converteixen en les dues excuses necessàries per dotar el viatge de sentit.

L’aventura comença quan se’t punxa una roda, quan se’t fa de nit abans d’hora i quan et quedes atrapat en un poble on ningú parla la teva llengua. Allò que no està escrit és el que et fa aprendre coses quan viatges.

5.- Et fa més independent

Ets tu qui marques l’hora de sortida i també la d’arribada.

Després d’haver experimentat un viatge amb bici, esperar un tren o un autobús es converteix en la pèrdua de temps més estúpida mai inventada i desitges no haver-ho de tornar a fer mai més.

És cert que en el transport públic pots mirar per la finestra i –de vegades– matenir una conversa interessant amb el del seient del costat; però podent agafar una bicicleta i notar el vent a la cara –i podent parar a parlar quan vulguis i amb qui et doni la gana– no sé perquè la gent s’entesta en tancar-se en una carcanada.

Per no parlar del preu del petroli…

6.- És accessible a tothom

És millor viatjar amb una bicicleta barata i senzilla que no pas amb una de cara i complexa.

Quan el que busques és eficàcia i durabilitat, les suspensions, els frens de disc i els quadres de carboni es converteixen en un problema.

La bicicleta tal i com la coneixem avui és una màquina perfecta que va ser inventada fa 130 anys. Afortunadament, ja no hi ha patents que la converteixin en un privilegi per a les classes altes –abans era com practicar hípica–, o sigui que gairebé tothom hi té accés.

Per 250 euros tens una bici nova completament apta per viatjar.

7.- Et fa descobrir allò que no canvia

Viatjar amb bici pot arribar a ser tan dinàmic que corres el perill de passar per molts indrets i de no ser capaç d’aprofundir-hi gens. Si això passa, hi ha una solució: triar un lloc que et sembli interessant i aturar-t’hi durant uns dies.

Del canvi constant ben entès, però,  també es deriven experiències molt enriquidores, com ara la d’aprendre a diferenciar entre allò que varia i allò que es manté. Normalment identifiquem amb més facilitat les diferències que no pas les semblances, però quan et mous contínuament i el canvi és constant, veure les similituds entre les persones es torna una mica més fàcil.

Les diferències físiques, religioses, ideològiques o culturals no desapareixen, però quan viatges pel món amb bicicleta t’adones que tots plorem i riem per les mateixes coses (amb pretextos diferents).

8.- Té una comunitat al darrere

Els ciclistes sempre ens hem ajudat els uns als altres, però gràcies a una comunitat que es diu Warmshowers ara és més possible que mai compartir informació entre nosaltres i donar-nos un cop de mà mentre viatgem.

Sigui des del propi web o des del grup de Facebook, a Warmshowers coneixeràs milers d’internautes que t’oferiran un lloc sec on passar la nit i un munt d’informació valuosa alhora de preparar la teva ruta. I tot plegat, per pur amor al viatge i a la bicicleta.

9.- Et fa ser conscient del que realment val la pena

Quan viatges amb bici portes la casa al damunt (ja sigui en unes alforges o en un remolc) i això t’obliga a ser eficient. Si arrossegues massa roba, ho pagaràs a les pujades; i si n’arrossegues massa poca, ho pagaràs a les nits. Passa el mateix amb el menjar, l’aigua, la tecnologia i qualsevol altre objecte que decidexis carregar.

Però a banda d’ensenyar-te a desprendre’t de moltes càrregues, la bicicleta també t’ajuda a prendre consciència de les les experiències que realment valen la pena.

Jo, per exemple, considero que un dels majors plaers a la vida consisteix en parar-se a un bar i demanar una cervesa després d’haver estat pedalant durant hores i hores sota el sol infernal de l’estiu. Segurament, el motorista que es menja un entrepà de llom amb formatge al meu costat no entendrà els meus gemecs orgàsmics quan faci el primer glop; però tampoc pretenc que ho faci.

10.- Et reforça la idea del llarg termini

En un món còmode i efímer, el ciclisme és un bon entrenament per desenvolupar el pensament a llarg termini i la cultura de l’esfoç.

La bicicleta t’ensenya que la solitud i el patiment són necessaris per arribar lluny. I a més a més et recorda una regla d’or que sovint les generacions més joves oblidem: primer es puja i després es baixa.


Què et semblen aquests 10 raons? N’afegiries alguna altra? T’agrairé que la comparteixis als comentaris. I si no, sempre em pots donar un cop de mà compartint l’entrada a les xarxes socials o col·laborant amb aquest blog de moltes altres maneres. Salut!

,

3 Responses to La millor eina per a viatjar

 1. Marià Brunet 03/06/2015 at 16:51 #

  Raimón, jo no puc afegir-hi res més, les teves experiencies son lliçons magistrals per mi, endevant i seguiré gaudint del teu manestratge.
  Una forta abraçada i ens retrovarem perque em quedi emvadalit escoltant tot el teu aprenentage per enriquir-me de la teva svies.
  Marià

  • Raimon 04/06/2015 at 21:38 #

   Moltes gràcies, Marià. M’anima molt que et sembli interessant el que explico :) Abraçades cap a Sabadell!

 2. Marià Brunet 08/06/2015 at 21:47 #

  Bona nit, per mi, bon dia per tu.

  Quant tornis tens un sopar que t’espera a casa, per poder gaudir dels teus coneixaments i saviesas, vis a vis, i serà un honor rebra’t.

  Una forta abraçada
  Marià

Deixa un comentari