Retorn a Bòsnia i Hercegovina

Tot i que l’interior de Bòsnia i Hercegovina no em venia de camí per arribar a la Xina  (?!), vaig decidir apropar-m’hi per visitar una ciutat on ja havia estat fa uns anys.

Mostar, la ciutat del famós pont (en serbocroat, “most”) que travessa el riu Neretva, va ser tan ferotjament assetjada durant la guerra (1992-1995) que la insígnia d’aquesta població durant segles es va acabar ensorrant. Deprés del conflicte i de la posterior reconstrucció, l’Stari Most (“pont vell”) va ser declarat Patrimoni de la Humanitat.

Amb tot, si bé amb el pas dels anys els conflicte dels Balcans encara no s’ha resolt, el periodista David Meseguer explica en aquest article com “Mostar torna a brillar amb pau”.

De fet, durant la meva visita vaig quedar parat de la vida que té aquesta ciutat, però les cicatrius de la guerra encara hi són ben visibles i no deixen indiferents els turistes que vénen a visitar-la des de la bucòl·lica costa dàlmata.

Mostar-bales

Després d’un parell de dies de bon temps i de descans en aquesta ciutat, me’n vaig acomiadar content d’haver-hi tornat, però just quan vaig reprendre la ruta em va enganxar una tromba d’aigua que semblava que m’estés esperant…

Tot i així, vaig seguir endavant i vaig plantar la tenda igualment, però no ho vaig fer gaire lluny de la carretera, ja que en algunes regions de Bòsnia i Hercegovina encara queden mines per explotar.

Tot amb tot, vaig arribar a la República Srpska, una gran regió controlada per serbis que, amb els acords de Dayton, va esdevenir un completament autònoma respecte la federació. Actualment, els pocs musulmans i croats que hi queden s’han d’adaptar a les lleis sèrbies del seu govern, la qual cosa és motiu de conflicte en àmbits com l’educació, on la majoria de classes s’imparteixen en l’alfabet ciríl·lic a tots els alumnes.

Per aquest territori, doncs, vaig continuar avançant com sempre, a pas de cargol, fins que finalment vaig arribar al jove estat de Montenegro, independitzat dels serbis l’any 2006.

*Més fotos de Bòsnia i Hercegovina, aquí.

 

, ,

2 Responses to Retorn a Bòsnia i Hercegovina

  1. quim jover 25/11/2013 at 14:43 #

    hola Raimon !! un saludo ,penso molt amb tu i et vaig seguint

    • Raimon 25/11/2013 at 18:52 #

      Merci, Quim! Tinc el blog una mica endarrerit… Records des de Turquia!

Deixa un comentari